Pasta z ostrej papryki harissa 140g LE PHARE
Opis
Harissa to północnoafrykańska pasta z czerwonej papryki chili i czosnku, przyprawiona aromatycznym kminkiem i kolendrą. Oryginalna Harissa firmy Le Phare du Cap Bon ma długą tradycję - produkowana jest od 1946 roku. W szczególności chętnie używana w Algierii oraz Tunezji. To znakomity ostry dodatek do mięs, ryb, zup, sosów, marynat oraz makaronów. Niewielka ilość Harissy dodana do pikantnego kuskusu nada potrawie wyjątkowy charakter. Pasta świetnie przyprawi również pizzę, hamburgery oraz kanapki, dzięki czemu nabiorą zdecydowanej, ostrej barwy smakowej.
Skład: Ostra czerwona papryka 87%, czosnek, kolendra, kminek, sól
Pochodzenie:Tunezja
Opakowanie : 140g
Zastosowanie
- Harissę często podaje się w formie przekąski, konsumowanej z bułką bagietką i dodatkowo polaną oliwą dla złagodzenia smaku. Osoby żyjące w Afryce w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych potraw (przez dodanie odpowiedniej ilości oliwy). Ostrość Harrisy maleje wraz z jej ilością.
- Używany jest głównie jako dodatek do kuskus, makaronów, przecieru pomidorowego, kanapek i zup.
- Jako przyprawa do jajek lub jajecznicy
- Dodając jogurt naturalny uzyskujemy ciekawą marynatę dla drobiu i wieprzowiny.
- Harissa w północnej Afryce ma podobną rolę co musztarda w naszej kuchni.
Wartości odżywcze w 100ml/100g produktu:
- Wartość energetyczna: 302kJ/72kcal,
- Tłuszcz 1g,w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g,
- Węglowodany 11g,w tym cukry 6,9g,
- Białko 2,9g,
- Sól 1,7g.