
Kasza Jęczmienna / Frik Chorba RANDA 500g
Opis
Kasza jęczmienna zwana Frik w Maghrebie i Turcji jest składnikiem używanym głównie w Chorbie, zupie szeroko spożywanej w Tunezji i Algierii. Jest to bardzo popularne danie w czasie Ramadanu.
Aby użyć tej kaszki jęczmiennej, proponujemy przepis Chorba:
Składniki:
*300g mięsa (kurczak, wołowina lub baranina)
*1 garść ciecierzycy namoczonej dzień wcześniej
*500g dojrzałego pomidora
*1 szklanka kaszy jeczmiennej Frik
*1 cebula
*1 gałązka selera
*1 pęczek posiekanej kolendry
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*Olej
*Przyprawy: Ras el hanout, papryka, kurkuma, sól i pieprz
Przygotowanie:
Małe kawałki mięsa zrumienić kilka minut na tłuszczu z przyprawami, selerem, posiekaną kolendrą i posiekaną cebulą.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj wodę i odstaw na średnim ogniu.
Dodać wymieszane pomidory, ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i zalać wodą.
Dodać frik pod koniec gotowania, regularnie mieszając, aby się nie sklejał.
Zostaw do zgęstnienia.
SMACZNEGO !
Pochodzenie : Tunezja