Sorgo / Droo Sorgho BGH 500g
Description
SORGO (proso afrykańskie) – to rodzaj afrykańskich traw odpornych na suszę i na wysokie temperatury jakie panują na tym kontynencie. Najprawdopodobniej uprawiano je już 3000 lat p.n.e. w Etiopii, stamtąd przywędrowało w pozostałe części Afryki, a także na Daleki Wschód i do Europy. W obecnych czasach jest ono uprawiane w basenie Morza Śródziemnego i w Ameryce Środkowej.
Warto włączyć je do swojej diety, zwłaszcza osoby chore na celiakię, gdyż jest to produkt bezglutenowy, bogaty w białko, składniki mineralne – głównie wapń i żelazo (to z kolei istotna informacja dla wegetarian i kobiet w ciąży). Mamy wiele odmian sorgo, z których wytwarza się mąkę i kaszę, a niektóre gatunki wykorzystywane są do produkcji specjalnej odmiany piwa. Mąka jako dodatek do wypieków bezglutenowych poprawia ich smak, nadaje się również do zagęszczenia sosów.